Hoe geef je samenwerking vorm tussen scholen, bedrijven en overheden in een regio met stevige ambities voor techniekonderwijs? En hoe zorg je ervoor dat gesprekken niet blijven hangen in abstracties, maar juist leiden tot gedeeld eigenaarschap?

Voor het programma Sterk Techniekonderwijs Haaglanden (STOHA) begeleidden wij twee bijeenkomsten met visuele ondersteuning. Door gebruik te maken van praatplaten en live visualisatie, konden deelnemers samen het grotere geheel overzien – én hun eigen plek daarin herkennen.

Van structuur naar samenhang

Ronald van der Heide tekende live mee tijdens het gesprek over de vorming van coalities. In de praatplaat die ontstond, werd zichtbaar hoe het programmateam, de stuurgroep en de verschillende partners zich tot elkaar verhouden. Tegelijkertijd gaf het beeld structuur aan de manier waarop communicatie, uitvoering en reflectie met elkaar verbonden zijn.

Niet alleen hielp de plaat het gesprek te ordenen, ook bleek het beeld waardevol als houvast in vervolgsessies.

Van praten naar praktijk

In de tweede sessie, begeleid door Jeroen Steehouwer, gingen we verder de diepte in. Via een workshopvorm voegden deelnemers eigen inzichten en praktijkvoorbeelden toe. Het resultaat was een tweede praatplaat.

‘Coalities zijn flexibel & sterk’.

Waar het in de eerste plaat draaide om rollen en organisatie, kwamen nu thema’s als tussentijds instromen, krachtige procesbegeleiding en het delen van good practices in beeld. Deze inzichten sluiten aan bij de realiteit van samenwerken in een complex veld.

Waarom beeld werkt

Beeld brengt samenhang, zonder rigide te worden. Het maakt complexe processen toegankelijk, zorgt voor een gedeeld referentiepunt, en nodigt uit tot gesprek. Binnen STOHA bleken de praatplaten:

Visueel kompas in een dynamisch programma

Gespreksstarter in overleggen en intervisies

Leidraad voor communicatie met partnerscholen en bestuurders

Waar tekst soms stokt, helpt beeld het verhaal verder te brengen.

Samen werken aan onderwijs van morgen

We kijken met plezier terug op dit traject. Niet alleen om wat er op papier staat, maar vooral om wat er is ontstaan: energie, overzicht en gezamenlijk perspectief.

Wil je weten hoe wij praatplaten inzetten in verandertrajecten binnen onderwijs, overheid of bedrijfsleven? Neem gerust contact op.

Naar voorbeelden praatplaten…

Draw up! – Tekenen voor inzicht en verbinding.

Interesse in een samenwerking?