Wat ben je aan het doen op het moment?

Op dit moment kom ik net terug van een buurtparticipatiebijeenkomst van de Gemeente Arnhem, waar ik alle onderwerpen die de revue zijn gepasseerd heb samengevat in cartoons. Dat vind ik altijd leuke klussen, omdat het heel dankbaar werk is: de mensen voelen zich echt gehoord en zien hun inbreng terug in de tekeningen.

De sfeer bij dit soort bijeenkomsten is soms precair, wegens wantrouwen bijvoorbeeld of hoogoplopende emoties,  tekeningen hebben dan een relativerende en deescalerende werking. Ze zorgen voor een wij-gevoel. Bovendien scheelt het een heleboel pagina’s geschreven verslag achteraf. Plaatjes blijven sowieso langer hangen dan geschreven tekst, dat is de kracht van beeld!

Verder heb ik op verschillende basisscholen rondgelopen bij enkele visieontwikkelsessies, een aantal congressen voorzien van live-cartoons en twee geïllustreerde presentaties gemaakt. Die vraag komt steeds vaker: in plaats van de geijkte PowerPoint kiezen mensen voor een meer persoonlijke presentatievorm, waarbij elke slide voorzien is van een op maat gemaakte cartoon. Veel leuker en effectiever natuurlijk dan al die saaie stockfoto’s die je op google kan vinden!

 

Naast live tekenen speel je ook viool in een ensemble, wat betekent dat voor je en hoe ging het daar mee afgelopen maand?

Ik speel in verschillende klassieke orkesten op projectbasis, maar afgelopen maand stond vooral in het teken van mijn nieuwe Bluegrassbandje. Hartstikke leuk, totaal anders dan ik gewend ben. Welk genre je ook speelt, het draait uiteindelijk allemaal om samen muziek maken. Ik zou niet zonder kunnen.

 

Je hebt deze maand voor Draw up! getekend, hoe leuk was dat?

Héél leuk! Het was een opdracht waar nogal een strakke deadline op zat dus we moesten snel schakelen. Het betrof trouwens zo’n op maat gemaakte presentatie. Eerst met de klant de slides doorgesproken en daarna ben ik gaan tekenen. De klant was erg tevreden en ik zelf eigenlijk ook. Soms is het best jammer dat wij tekenaars niet alles wat we maken op internet kunnen zetten ivm de vertrouwelijke informatie die er soms behandeld wordt. Ik had het graag toegevoegd aan mijn portfolio.

Als je één tip van de werkvloer zou willen geven aan een onzichtbare collega, welke zou dat zijn?

Even denken hoor. Ik zou als tip meegeven dat live-tekenen echt draait om filteren en focussen op de essentie van wat verteld wordt en de bovenliggende thema’s die aan bod komen. Ik ben het meest trots op mijn werk als ik zo’n essentie in één pakkend beeld kan vatten dat later nog veel gebruikt kan worden voor allerhande doeleinden. Als de zaal er dan ook nog eens hard om kan lachen kan mijn dag al helemaal niet meer stuk.

 

Samen met Annemarie de Bie weet Suus haar liefde voor muziek te combineren met cartoons, zie de website kracht van beleving…

Suus portfolio op Draw up!…

 

Share This