Elke maand delen we een nieuwe column waarin een uniek aspect van live-tekenen wordt belicht. Deze maand de column van tekenaar Jeroen Steehouwer.
Inzicht en Verbinding: De Impact van Getekend Verslag
Is impact door een tekening wel zo vanzelfsprekend? Onze beschaving begon met grottekeningen, maar evolueerde naar taal: van het spijkerschrift van de Mesopotamiërs tot ons moderne alfabet. Woorden lijken immers directer en minder vatbaar voor misinterpretatie dan beelden. In mijn jeugd leken tekeningen vooral bedoeld voor kinderboeken en illustraties bij – Jip-en-Janneke-taal. Toch zien we tegenwoordig een opmerkelijke heropleving van het beeld in volwassen contexten: in vergaderingen, workshops en strategische sessies. Een visuele samenvatting van zo’n bijeenkomst – een getekend verslag of getekende notulen – biedt meer dan woorden kunnen vangen. Wat maakt dat deze vorm zo krachtig is? Wat kan een beeld doen wat taal niet kan?
Toen we deze zomer met Draw up! onze leus bedachten – Tekenen voor inzicht en verbinding – voelde dat als een belofte. Tekenen is voor mij nooit vrijblijvend geweest. Ik geloof dat een goed getekend verslag niet alleen inzicht biedt, maar ook verbindt. Het helpt ons vooruit, als individu én als groep.
Mijn achtergrond als striptekenaar en illustrator leerde me dat tekenen vaak als dienend wordt gezien. Een striptekening ondersteunt het verhaal; een illustratie in een schoolboek legt iets uit, zonder te opvallend te zijn. Toch vond ik al vroeg dat een tekening méér kan. Na mijn overstap naar zakelijk tekenen vroeg ik me dan ook al snel af wat de toegevoegde waarde van een live-tekening is.
Hoe maken tekeningen indruk?
Een goede tekening maakt complexe ideeën begrijpelijk, dat zeker. Maar het vangt ook meer: een tekening ademt een wereldbeeld, een waardenkader. Het legt verbanden bloot, maakt abstracte realiteit tastbaar, en kan een spiegel zijn om naar onszelf en onze situatie te kijken. Dit gaat verder dan louter uitleggen. Het kan een medium zijn met intrinsieke kwaliteit – werk dat niet alleen begrepen wordt, maar ook blijft hangen.
Het gaat erom hoe het wordt getekend. Scherpe lijnen confronteren; zachte beelden nodigen uit tot reflectie; een onhandige stijl houdt de opties open. Als een tekening meer is dan een vertaling van woorden in iconen en spijkerschrift achtige symbolen wordt die een stille autoriteit, een visuele stem die even krachtig spreekt als de woorden van de spreker.
Dan is de rol van de tekenaar cruciaal. Een goed verslag volgt niet simpelweg de volgorde van een gesprek of presentatie. Het legt een verhaal vast – een verhaal dat niet alleen vertelt wat is besproken, maar ook waarom het ertoe doet. Dat vraagt intuïtie, begrip van structuren, en het vermogen om te zien waar een beeld meer zegt dan woorden. Een goede tekenaar leest tussen de regels door en vangt de essentie, vaak zonder het zelf volledig te beseffen.
De kracht van een goed verslag
Wat een goed getekend verslag bijzonder maakt, is hoe het dieperliggende lagen weet te raken: associaties, intuïties, emoties. Het zet aan tot actie zonder expliciet te vragen. Het overtuigt niet door te duwen, maar door stil aanwezig te blijven – alsof het beeld zelf begrijpt wat nodig is.
We zien tekeningen niet meer als iets voor kinderen. Beelden voegen iets wezenlijks toe: ze maken abstracte ideeën tastbaar, verbinden mensen, en geven dieper inzicht. Een goed getekend verslag is geen eindpunt. Het is een startschot: het blijft letterlijk hangen, inspireert, en opent nieuwe wegen – voor denken én voelen. Dat is de ware impact.
✐ Jeroen Steehouwer
Januari 2025
Meer Jeroen Steehouwer? Bekijk hier zijn tekenkunsten…
✐ Draw up! – Tekenen voor inzicht en verbinding