Soms vinden we het lastig om uit te leggen wat nu precies de toegevoegde waarde is van cartoons tijdens zakelijke bijeenkomsten. Humor met grappige plaatjes? Dat is toch meer iets voor minder serieuze situaties, zoals informele gesprekken of ontspannen momenten? De toekomst van ons bedrijf, onze strategieën, dat zijn geen onderwerpen waarbij we flauwigheid verwachten. Laat staan een grappenmaker in de zaal. We hebben al genoeg aan ons hoofd om alles serieus te nemen!

Maar op een vrijdagavond bij Op 1 liet cartoonist Jeroen de Leijer zien waarom zelfs de meest ogenschijnlijk serieuze zaken een relativerende en bevragende blik nodig hebben. In een setting die wat stuurloos en overladen leek met oppervlakkigheden, greep de lijstrekker van Nieuw Sociaal Contract Omtzigt de kans om zijn punt krachtig te maken: laten we de inhoud niet uit het oog verliezen.

Omtzigt had natuurlijk gelijk, maar het was pas door de betekenisvolle tekeningen van Jeroen dat dit punt echt helder werd. Een goede cartoonist laat zien dat humor niet per se plat of onserieus hoeft te zijn; het draait om het omdraaien van situaties, het bevragen van de status quo, en het plotseling in een ander licht zetten van zaken. En Jeroen de Leijer is zo’n goede cartoonist.

Hieronder alle cartoons die Jeroen live tekende tijdens de uitzending van Op1 van 5 April.

Zie hier de uitzending terug…
Portfolio Jeroen de Leijer…

Interesse in een samenwerking?